31/05/2013

Tyskland och förseningskulturen

Under ett par stekheta julidagar 2010, då alla människor fontänsvettades och kläderna klistrade sig mot kroppen, besökte jag Hamburg och fick en ny favorit.

Jag hade förväntat mig en lite nedgången och solkig föredetting till stad men hittade något vackert, levande och spännande med mycket historia men minst lika mycket framtid.

En av de saker jag såg där var den redan då försenade Elbefilharmonin - ett vräkigt och lyxigt glaskomplex som konstrueras ovanpå ett gammalt hamnförråd och som ska bli den klassiska musikens kronjuvel i musikalstaden Hamburg. Ett spektakulärt men omdiskuterat bygge.

Foto: Thomas Wolf, www.foto-tw.de
Inte blev det mindre omtvistat året efter, då man bestämde sig för att göra byggnaden ännu större (och dyrare) än tidigare beräknat. Igår läste jag i Dagens Nyheter att man just återupptagit arbetet efter ett arton månader långt byggstopp och att man hoppas kunna inviga konsertsalarna år 2017.

Det för tankarna till ett annat kostsamt tyskt skandalbygge - Berlin Brandenburgs nya flygplats - som också är våldsamt försenad av alltmer diffusa orsaker alltmedan slutnotan rusar i höjden.

Vad är det med Tyskland - världsberömt för sin noggrannhet och millimeterplanering - och denna oförmåga att få sina prestigebyggen klara inom vettiga tidtabeller?

Kanske fick vi en liten nyckel till mysteriet vid Eurovision Song Contest i Düsseldorf 2011 där tekniken fallerade under den första semifinalen och hälften av de europeiska kommentatorerna satt utan kontakt med sina hemländer då sändningen började.

Trots att det mesta krånglat redan vid generalrepetitionerna hade arrangörerna litat så stenhårt på att allt skulle fungera när det verkligen gällde. Man var så bergsäker på den egna planeringen att det inte fanns någon reservplan i händelse att något skulle gå fel, de minutiösa förberedelserna till trots.

Kanske samma sak gäller filharmonin och flygplatsen? När planeringen väl spricker finns inga alternativa lösningar och så står man vackert där man står medan tiden och ekonomin springer ifrån en.

Åtminstone kunde byggstrulet öppna upp för vadslagningsfirmorna? Vad ska hända först: flygplanen lyfter och landar på Berlin Brandenburg eller taktpinnen leder sin första symfoni i Elbefilharmonin?

Satsar man en slant kan det åtminstone göra väntan mer spännande.

No comments:

Post a Comment