05/07/2013

Alla Pugatjova på äventyr i Sverige

När Alla Pugatjova stormade in på den internationella popscenen under 80-talet fick det tanken att svindla för ganska många som inte ens trodde att det fanns popmusik i Sovjetunionen. I Sverige gjorde inte minst legendariske radio- och tv-mannen Jacob Dahlin sitt yttersta för att svenskarna skulle falla för Alla.

Det lyckades ganska väl och kärleken visade sig vara besvarad. Åtminstone kom den sovjetiska popgudinnan till Sverige och spelade in ett album på engelska, skrivet och producerat av svenska musiker.

Copyright: World Record Music / Mariann Grammofon. Bild från discogs.com

Hemma i Sovjet fick skivan helt enkelt heta "Alla Pugatjova i Stockholm", men ska sanningen fram har den gudomliga snarast parkerat sig i Skara där Bert Karlssons stall av låtskrivare släppt till en riktigt imponerande samling poplåtar.

Lasse Holm och Torgny Söderberg har helt tydligt låtit sig inspireras av att arbeta med en världsartist och har tillåtit sig ett mer internationellt snitt på schlagern jämfört med låtarna de till vardags producerade för Herreys, Carola och Kikki Danielsson. Primadonnan är också på humör och visar såväl sin utrycksfulla stämma som en viss humor.

Jacob Dahlin är också med på ett hörn. Han skrev ett par av sångtexterna och i den smått surrealistiska Superman spelar han själva superhjälten som kämpar med ryska glosor.

Just Superman och titelspåret Watch Out utelämnades dock på de sovjetiska utgåvorna som bara hade tio låtar, men när albumet återutgavs på CD i slutet av 90-talet var de tillbaka.

Copyright: Melodia. Bild från discogs.com
När jag hör skivan idag skulle jag önskat att samarbetet fått fortsätta. Mötet mellan det putsade, välproducerade Skarasoundet och den ryska, smått burleska, accenten är nära nog en fullträff och även om tiden gått i otakt med åttiotalets produktionsideal håller de här låtarna ännu.

Lasse Holm har skrivit ett par av de starkaste låtarna - Love Can Hurt och Watch Out - men den kanske allra finaste stunden är en Torgny Söderberg som överträffat sig själv i den eleganta och sofistikerade Lousy Party.Alla Pugatjova - Lousy Party

Att hitta Alla Pugatjova på Spotify är inte det lättaste - man har inte varit konsekvent med stavningen när man transskriberat hennes namn - men som den populärkulturens riddare jag ändå är har jag naturligtvis letat reda på den rätta länken.


No comments:

Post a comment