25/05/2013

Städdag i Helsingfors

Idag, 25 maj, har det varit stora städdagen - Siivouspäivä - i Helsingfors och runt om i Finland. En nationell städdag låter kanske inte så lattjo, men det är bättre än det kan verka.

Syftet är att främja återvinning: om alla Helsingforsare städar ur sina skåp och prång och sedan säljer vidare det man inte behöver är det ett gott steg på vägen mot en mer hållbar utveckling. Vem som helst kan ta med sig det man vill sälja och gå ut på stan och vara sin egen second hand-butik för en dag.

Copyright: siivouspaiva.com
Att städa ut och göra sig av med saker man inte längre har någon glädje av är ju en lika strålande idé som det alltid har varit, men den kanske allra mest positiva sidoeffekten är den folkfest som följer på köpet.

Passerade själv Björnparken i Berghäll där det var ett myller av sällan skådad art, där folk i alla åldrar bjöd ut sina saker till försäljning och en minst lika brokig skara människor gick runt och letade fynd.

Helsingfors är en stad som vinner på myller. Liv och rörelse gör underverk för stadsbilden och en dag som denna är det lätt att känna och inse likheterna med exempelvis Berlin eller någon annan mer bohemisk världsstad. Det skulle räcka med ganska små initiativ och stimuli för att göra Helsingfors lite mera levande, lite mera spännande.

Idéer som Städdagen eller Restaurangdagen gör verkligen underverk och får Helsingfors att blomstra. Mer sådant skulle göra susen - vad kunde man hitta på mer för att få fart på medborgarna?

No comments:

Post a Comment