29/05/2013

Anna Vissi / Tiraniemai

Inte ligger hon på latsidan direkt, Anna Vissi. Den grekiska musikvärldens egen Madonna har närmare fyrtio år karriär i ryggen och visar inga större tecken på att vilja abdikera från poptronen i första taget.

Förra sommaren låg hon etta på grekiska topplistan med "Tiraniemai" ("Jag lider") - en bombastisk popsmocka med melodramatisk text om krossad kärlek, kompletterad med en närmast explosivt färgsprakande video.Anna Vissi - Tiraniemai

En fjäderlätt sommarhit, kunde man ju tänka. Men i krisens Grekland fungerar den på rätt många olika plan.

Den mest uppenbara metaforen är så klart det unga finanslejonet i kostym som lekt med elden och förstört det dyraste den kvinnliga huvudpersonen äger och har. Naturligtvis anspelar det på läget i Grekland där allt fått förfalla, där vanligt folk lider men där de som plockat åt sig sitter i orubbat bo.

Den finansiella krisen syns också tydligt i själva videon som innehåller mer produktplacering av sponsorers varumärken än jag trodde var möjligt att klämma in på fyra minuter film.

Men så minns jag en lysande krönika av Alexandra Pascalidou, publicerad i december förra året, som etsat sig fast i mitt minne. Hur den nya tidens nazister och våldsverkare tänkt sig att städa upp i sitt land, först genom att kasta ut alla utlänningar, sedan ska de göra sig av med homon och andra avvikare.

Det är skarpt läge i Grekland. Det är kris på riktigt och mer står på spel än bara materiella värden och monetära intressen. En del av befolkningen lever verkligen på randen av en katastrof.

Anna Vissi har helt klart valt sida i den kampen. När hon drar ut i strid för att hämnas sitt krossade hjärta lierar hon sig med färglada kvinnor, tappra tanter och de fräckaste killarna från frisersalongen.

Jag vill tro att det bor ett ställningstagande i den här videon. Friheten kan vara värd att man kastar ett par apelsiner, demolerar en bil och berättar för sin publik vem ens verkliga vänner är.

1 comment:

  1. This music video reminds me very much of Eurythmics You've placed a chill in my heart. The story line is different, but the use of different alter egos of Anna Vissi is very similar to the way Annie Lennox was portrayed in the video. In some of the images Vissi even looks very much like Lennox.

    ReplyDelete