26/05/2013

Anouk / Sad Singalong Songs

Inför eurovisionsfinalen i Malmö intervjuades Tore Johansson och Martin Gjerstad - Anouks svenska producenter - av Kulturnyheterna i SVT. De var inte direkt strålande glada över att kopplas ihop med den där glittriga sångtävlingen där de av allt att döma inte kände sig särskilt hemma.

Det skulle vara lätt att göra sig lustig över upphovsmän som skyr ocreddiga sammanhang, men jag kan faktiskt förstå dem ganska väl. När jag lyssnar på "Sad Singalong Songs" förstår jag hur oväntat det måste ha känts att det skulle gå att plocka bort en av låtarna och låta den delta i en melodifestival.

Copyright: Goldilox
"Sad Singalong Songs" är Anouks åttonde studioalbum och för den som bara känner henne från genombrottssingeln "Nobody's Wife" kan den säkert kännas oväntad och överraskande. Det här låter inte alls som den. Inte heller låter den alls som eurovisionsdeltagares album brukar.

Här finns ett ömt handlag och en verklig känsla för melodier. Dessutom känns det som ett helgjutet album där låtarna tillsammans bildar en större helhet och där det skulle vara svårt att plocka ut enskilda spår och tro att de skulle fungera lika bra på egen hand.

Det är vilsamt, vackert och inspirerat. Anouk sjunger som en dröm, arrangemangen är luftiga och levande. Hemma i Nederländerna sålde "Sad Singalong Songs" platina på bara ett par dagar. Jag hoppas att de som gillade "Birds" ger hela albumet en chans, den skulle förtjäna en stor internationell framgång.

Tobsons favoritlåt:
Birds är den enda givna singeln men förutom den känns The Black Side Of My Mind som en riktig pärla.

No comments:

Post a Comment