06/06/2013

Alla kan ju inte älska alla i ett band

Förmodligen är det en idé som hänger kvar sedan The Beatles storhetstid, det här att alla band är en produkt av vänskap och att alla medlemmar är riktigt goda vänner med varandra. Att vara med i ett band är ett kall och en livsstil mer än ett jobb man går till.

Det kan diskuteras hur väl det ens stämde in på The Beatles. Till viss del från början, allt mindre ju längre karriären förflöt. Men publiken ville ha vänskap utöver musiken och det sålde.

Det finns ju fler moderna grupper som spelat ut kompiskortet - Spice Girls, Steps, Girls Aloud - för att ganska snart visa sig ha föga täckning för det. Så snart gruppen splittras visar det sig att de tidigare så såta vännerna egentligen aldrig haft så mycket mer gemensamt än själva gruppen.

Ett annat bra exempel är Bucks Fizz, gruppen som vann Eurovision Song Contest 1981 och sedan till de flestas stora förvåning lyckades befästa sin ställning på pophimlen med ett antal hitsinglar.

Copyright: RCA / Sony music
Som de allra flesta popgrupper bildades Bucks Fizz efter en audition där låtskrivaren Andy Hill och hans blivande hustru Nichola Martin skulle plocka ihop ett gäng som kunde framföra låten "Making Your Mind Up" i den brittiska finalen.

En av de utvalda, Cheryl Baker, hade redan tävlat en gång med gruppen Co-Co och ställde enligt egen utsago upp bara för att hon var så säker på att låten inte skulle vinna.

Cheryl gillade aldrig låten och hon gillade heller aldrig sin kvinnliga kollega Jay Aston, som hon tyckte var ung och impulsiv och som hon inte hade det minsta gemensamt med. Det fanns också andra slitningar inom bandet och efter ett par år hoppade Jay av.

Till fansens tydliga irritation har Cheryl Baker aldrig försökt dölja sitt ointresse för Jay Aston. I flera intervjuer har hon utan att blinka sagt att Bucks Fizz var en arbetsplats som alla andra där man får samarbeta med sina kollegor oavsett man gillar dem eller inte. Det är inte alls vad fansen vill höra.

Det är kanske inte så konstigt egentligen att publiken vill att idolerna ska älska varandra lika hett som publiken älskar dem. En popgrupp som klöser ögonen ur varandra vore kanske ingen direkt kioskvältare, så gissningsvis får även framtidens idoler ta ett djupt andetag, bita i det sura äpplet och leka bästisar så länge det finns kameror i närheten.Bucks Fizz - Piece Of The Action

No comments:

Post a Comment