09/06/2013

Kevin Keller visar vägen

Numer är det kanske hårda tider för serietidningar men när jag växte upp fanns det massor med titlar och nästan alla kände till och läste Acke - den kanske mest vardagligt amerikanskt helylle av alla seriefigurer.

Archie Andrews - som han heter i original - är den evige sjuttonåringen som går i skolan, sportar, älskar bilar och som aldrig kan bestämma sig för om det är den bortskämda Veronica eller den käcka Betty han älskar. Och varför ska man välja - den grundkonflikten har hållit serien igång sedan den skapades 1941.

Copyright: Archie Comics
I Sverige lades Acke ned 2002, men hemma i USA är serierna fortfarande stor industri som håller flera utgivningar igång parallellt och 2010 introducerade man en ny karaktär som fick riktig fart på försäljningen.

Såg en notis om Kevin Keller - seriens homosexuella tillskott - i dagens DN och tänkte att jag måste kolla upp saken lite närmare.

Från början introducerades Kevin som ytterligare en kille som Veronica vill slå klorna i, då tecknarna tyckte det skulle vara roligt att låta henne sukta efter någon hon verkligen inte kunde få. Enligt Wikipedia blev hans debut så populär att förlaget för första gången någonsin fick trycka fler nummer efter att originalupplagan sålt slut, och Kevin fick snart komma tillbaka som huvudperson.

Copyright: Archie Comics
Responsen har blivit överväldigande och mestadels positiv. Att Kevins öppenhet inte är något problem faller sig fullt naturligt i Ackes universum som alltid varit vänligt och inkluderande, och där det alltid varit fritt fram att vara udda.

Det enda problemet jag ser är det gamla vanliga - att det bara får plats ett homo åt gången och att hen därför sätts att representera alla homosexuella. Tecknarna har vinnlagt sig om att Kevin inte ska vara någon kliché och har därför skapat en grabbig och matglad kille med smak för armén och avsmak för musikaler. Han är verkligen inte Kurt från Glee. Och då har man möjligen i värsta fall indirekt berättat för läsarna att det är bättre än vara grabbig än att vara fjollig.

I en perfekt värld kunde Kevin och Kurt fått existera i samma kontext utan att man behöver välja mellan deras egenskaper. Att alla är lika bra. 

Det är en anteckning i marginalen, dock. Kevin Keller är ett spännande och viktigt nytillskott i serievärlden. Nu hoppas vi bara att någon av alla flickor Acke ränner efter kunde få komma ut som lesbisk och sedan är världen ytterligare lite bättre.

Copyright: Archie Comics

No comments:

Post a Comment