11/07/2013

Sue Ann - en elak och lättfotad pantertant på kontoret

The Mary Tyler Moore Show sändes 1970-77 och är en sann klassiker i amerikansk tv-historia. Idag anses den vara en av de mest stilbildande och bäst skrivna komediserierna någonsin och flera andra serier - Friends och 30 Rock exempelvis - har sneglat mot den och låtit sig inspireras.

Huvudpersonen Mary Richards (Mary Tyler Moore själv) var en singelkvinna i trettioårsåldern som varken var gift, skild eller särskilt enträget sökte efter en man i sitt liv. Först och främst var hon bara yrkeskvinna på en mindre glamourös tv-stations nyhetsredaktion i Minneapolis. Något sådant hade den amerikanska publiken aldrig tidigare skådat.

I seriens fjärde säsong får persongalleriet dessutom ett tillskott av grandiosa mått när tv-stationen anställer den äppelkindade och oerhört genomsötade Sue Ann Nivens att ta hand om ett program för hemmafruar. Lika förtjusande som hon är i rutan, lika odräglig visar sig Sue Ann vara i verkliga livet där hon ständigt förolämpar, förminskar och kör över sina medarbetare. Hon är aggressivt tävlingsinriktad och - vilket ständigt antyds - en notorisk manslukerska av oslagbara mått.

Screenshot / Copyright MTM production

Att ge rollen till Betty White - som dittills mest spelat förtjusande kvinnor - var ett genidrag. Att hon älskar sina elaka repliker går inte att ta miste på och Sue Ann Nivens öppnade upp helt nya rollmöjligheter för henne. Missa inte ett praktexempel på hennes allra mest spelade glädje i scenen som börjar vid 8:44 i avsnittet nedan.

Faktum är att när Pantertanter (The Golden Girls) startade var det meningen att Betty White skulle spelat rollen som Blanche medan Rue McClanahan castats som Rose. Båda skådespelerskorna tyckte att de nya rollerna låg för nära de de redan spelat i Mary Tyler Moore Show och Maude, och bad producenten att få byta roller med varann.

Trots att Betty White var den äldsta av pantertanterna är hon den enda som ännu lever. Dessutom är hon högst aktiv och nominerades för en Emmy så sent som 2012. Hon propagerar för välgörenhet, human djurvård och LGBT-rättigheter.

Mary Tyler Moore - som charmade brallorna av USA och visade en självständig, emanciperad kvinna som gav hela women's lib en knuff framåt - har däremot blivit alltmer konservativ med åren. Nyligen har hon sagt att hon ofta ser på FOX News, att hon gärna skulle deltagit i John McCains presidentkampanj om någon frågat och att hon själv aldrig riktigt förstått sig på feminismrörelsen eftersom en av kvinnans viktigaste uppgifter är att uppfostra barn.The Mary Tyler Moore Show - Sue Ann's Sister

No comments:

Post a Comment