03/07/2013

Censur som censur

När jag gick igenom mina gamla Röster i Radio-TV hittade jag två mycket intressanta notiser i ett nummer från våren 1987. Jag blir bara inte klok på om deras placering efter varandra är ett olycksfall i arbetet eller en tydlig känga mot Sveriges Television.

Den första notisen berättar något raljant om en inköpare från den hårt statskontrollerade albanska televisionen som under tv-mässan i Cannes försökte köpa in en brittisk serie för visning i hemlandet. När denne plöjt igenom den aktuella seriens manus och strukit de delar som innehöll saker som de lokala makthavarna ansåg olämpliga blev det tyvärr inte mycket kvar. Av de tolv avsnitten fick bara tre godkänt för visning, vilket skulle gjort handlingen rätt snårig att hänga med i.

Rätt kul anekdot. Fniss, fniss. Vad tokiga de är i de där diktaturerna med sin tokiga censur.

Sedan kommer då nästa notis som berättar att Sveriges Television tänkt visa fler avsnitt av den klassiska såpaparodin Lödder (Soap) som debuterat i svenska rutor redan 1978 och då blivit mäkta populär. Trots att allt var färdigt för inköp satte någon i tv-ledningen stopp för det hela.

Copyright: Columbia Pictures Television

Anledningen? 1987 pågick AIDS-upplysningen som bäst - befolkningen skulle till varje pris förstå hur smittan sprids, vikten av att testa sig, vikten av att ta eget ansvar. Den nya moderna pesten var ingen lek och inget att skoja om eller med.

Vad har då det med Lödder att göra? Jo, en av rollfigurerna - Jodie Dallas spelad av Billy Crystal - är öppet homosexuell och dejtar en fotbollsspelare, något det skämtas friskt och frejdigt omkring. Det gav tv-cheferna kalla fötter - var det lämpligt att skämta om sådant mitt under AIDS-kampanjen?

Eller var det helt enkelt så att man inte alls ville visa bögar i tv om det gick att undvika?

Hur som helst är censur av tv-program en sorglig och oattraktiv sak, oavsett om den utövas av albanska vansinnesbyråkrater eller i den svenska folkhälsans namn.Jodie Dallas regisserar en reklamfilm och ställs öga mot öga med sin älskare

No comments:

Post a Comment