10/07/2013

Maude - liberal pantertant på gaybar

Den fabulösa Bea Arthur är idag kanske mest känd som paranta Dorothy i Pantertanter (The Golden Girls), men redan på 1970-talet var hon stor stjärna i komediserien Maude.

Copyright: Tandem production / Screenshot från Wikipedia
Maude Findlay är liberal kvinna som närmar sig de femtio, gift för fjärde gången, som högt propagerar för alla människors lika värde men som inte alltid är helt framgångsrik i att leva upp till sina egna principer. Likafullt höjer hon sin remarkabla basröst inom känsliga ämnen som alkoholism, tablettmissbruk, psykoanalys och abort.

Ännu idag är flera av seriens ämnen känsliga och brännbara, betänk då hur arga konservativa kritiker skulle varit då serien sändes första gången från 1972 till 1978.

Om någon tvivlar på hur kontroversiell serien kunde vara kan denne någon bara kolla in kommentarerna på YouTube gällande det här specifika avsnittet.

Själv är jag dödligt förtjust i Bea Arthur vad hon än gör och inte blir jag mindre förtjust när jag ser avsnittet The Gay Bar från 1977, där Maudes trångsynta granne vill ta lagparagrafer till hjälp för att stänga ner en nyöppnad bögbar. Fantastiskt från början till slut och inte ens Maudes son köper de konservativa dumheterna.

Och missa inte en annan framtida pantertant - Rue McClanahan som senare skulle spela Blanche - i rollen som grannens vimsiga fru (och Maudes bästa vän) Vivian.

Däremot har jag inte hittat några uppgifter om huruvida Maude någonsin visats i svensk tv. Någon med gott minne som vet?No comments:

Post a Comment