17/07/2013

Matador - oemotståndligt tv-godis

Nyligen kom en kär gammal vän på besök från London och han hade med sig en stor låda smaskiga skotska smördegskakor. Fick man den lådan framför sig var det svårt att inte äta en till och en till och en till. Snudd på omöjligt att inte fortsätta tills allt är slut.

Ungefär samtidigt dunsade DVD-boxen med samtliga tjugofyra avsnitt av den danska klassikern Matador ned i min brevlåda och den besitter ungefär samma egenskaper som smörkakorna.

Copyright: DR / Sandrew Metronome
Lise Nørgaards tv-serie om livet i den fiktiva staden Korsbæk - inspelad mellan 1978 and 1982 - är alla tiders tittarsuccé hemma i Danmark och man kan lätt förstå varför. Berättelsen om den illa sedde uppkomlingen Mads Skjern och hans friktion mot den lokala borgerligheten är oavbrutet spännande och engagerande.

Tempot må vara lägre än i dagens serier, men det rika persongalleriet ges ordentligt med tid och svängrum att utvecklas under de arton år handlingen spänner över efter klädhandlare Skjerns ankomst 1929. Trots att de flesta avsnitt är en bra bit över sextio minuter och sällan slutar med särskilt effektiva cliffhangers så fäster man sig vid de här människorna och vill veta hur det ska gå för dem.

Allra mest fäster åtminstone jag mig vid systrarna Maude och Elisabeth; en hypokondrisk hysterika som gift sig med stadens bankdirektör samt hennes ogifta syster som efter en misslyckad förlovning flyttat in hos bankfamiljen som sällskapsdam och obetald stöttepelare. När Elisabeth bryter sig loss och försöker ta kontroll över sitt eget liv påverkar det även Maude i högre grad än någon kunnat ana.

För övrigt förändras samtligas liv i grunden när Danmark dras in i världskriget och ockuperas av den tyska armén. Plötsligt brakar den hårda verkligheten in i Korsbæk och då duger inte den gamla världsordningen längre till mycket alls. När röken dammet lagt sig är ingenting sig likt.

Och man bara måste ta en bit till ända tills hela asken är slut.

No comments:

Post a Comment