28/10/2013

Vet vi inte allt om Beatles?

Enligt min populärmusikaliska livssyn finns det tre akter vars betydelse inte kan överdrivas: Elvis, Beatles och Abba. De har betytt så mycket såväl för andra musiker som för publiken och ligger till grund för så mycket som vi idag tycker är självklart att de aldrig borde sluta intressera oss.

Ändå skruvade jag lite på mig när jag hittade ännu en ny tegelsten om Beatles när jag plöjde igenom musikavdelningen på Akademiska bokhandeln ikväll. Ännu en detaljrik, utforskande biografi som gör anspråk på att för första gången presentera sanningen - och hela sanningen - om the Fab Four.


Jag har läst åtskilliga saker om beatlarna och deras karriärer och helt ärligt påminner de allra flesta texterna rätt mycket om varandra. Någon tycker vissa saker är viktigare, andra framhåller annat. Men på det hela taget är det rätt samstämmiga berättelser om de brittiska snorungarna som blev härdade och vilda i Hamburg för att sedan paketeras om i mer kommersiell form och erövra världen.

Jag har ju inte läst boken. Kanske innehåller den helt nya perspektiv. Kanske skulle den ställa allt jag tror mig veta om Liverpool-kvartetten på ända. Men där och då kom jag på mig själv med att tvivla och mer undra om världen behövde ännu en Beatles-biografi snarare än att famla efter plånboken.

Vet vi inte allt om Beatles redan? Behövs det fler böcker, verkligen?

Hann inte mer än runt hörnet på bokhyllan innan jag hittade en annan omfattande publikation: "All The Songs" som berättar historien om var och en av the Beatles inspelningar från den första till den sista. Hur de skrevs, hur de spelades in, trivia från studion och utanför.

Glömde allt jag nyss tänkt, alla mina invändningar. Den boken måste jag ha. Den måste jag plöja. Och det är mer än möjligt att jag köper den där andra boken också, när jag ändå håller på.

Där KAN ju finnas något nytt. Och då måste man ju få veta.

1 comment:

 1. Har du äntligen läst boken av Mark Lewisohn? Om du har du vet att det är en mer detaljrik och mer utforskande biografi än någon annan boken om the Fab Four.

  Men om du inte har gjort de, so rekommenderar jag de med några reservationer. Boken är den mest utforskande boken om the Beatles än ingen annan. Alla detaljer, anekdoter och citeringar är utforskade och rykter, skvaller är borta (eller de är ekända) och tiotals gamla myter är återkallade. Som en vetenskaplig forskning Lewisohn tar ansvar för alla fakta som han skriver.

  För många boken är kanske för detaljrik. Om andra böcker om the Beatles (till exempel den mäst läste boken av Philip Norman) har ungefär 300-400 sidor som handlar den hela karriären och även solokarriärerna, den här boken har nästan 900 sidor och slutar innan Please please me blir nummer etta. Så Lewisohn skriver hundratals sidor om deras barndom och Hamburgåren, mer än många böcker om hela 1960-talet.

  För mig det är lite för mycket. Jag har läst boken två gånger och kanske det tar tid innan jag läser den igen. De mest intresanta åren kommer att handlas i volume två som förhåppningsvis kommer ut inom fem år.

  Så en bra book som verkligen har någonting nytt att berätta om the Beatles, men kanske inte för alla Beatlesbeundrare.

  ReplyDelete