21/10/2013

Pantertanternas kock fick sparken

Pantertanter - eller The Golden Girls i original - är en av alla tiders största komedisuccéer och en sådan där serie som alla tycks minnas med en viss passion. Jag hörde ärligt talat länge till det fåtal som inte var så begeistrade. Småkul, för alla del. Men jag kom ihåg det som att själva premissen - fyra äldre kvinnor under samma tak - nästan alltid var roligare än själva serien.

Tursamt nog bestämde jag mig för att kolla in serien på nytt och jag får bara erkänna att jag mindes fel. Replikerna är vassare och intrigerna mer skruvade än jag kom ihåg, och man väjer just inte för några känsliga ämnen.

Från början kunde serien ha blivit väldigt annorlunda. När Susan Harris - med megahiten "Lödder" på sin meritlistan - skapade serien fanns det utöver nyskilda Dorothy, naiva Rose och karlgalna Blanche dessutom en man i hushållet: den homosexuella kocken Coco som huserade i köket. Man anar lite återvinning från Lödder där butlern Benson blivit en stor tittarfavorit, liksom bögen Jodie.

Screenshot ur pilotavsnittet

Coco - spelad av Charles Levin - var en lagom fjollig uppenbarelse med snabba repliker och vass tunga, som gärna lade sig i diskussioner och kommenterade huvudpersonerna med den utomståendes obönhörliga blick. Dessutom var det fortfarande kontroversiellt med homosexuella rollfigurer, något som kunde ge lite vassa kanter åt en serie om tanter i Miami.

Men två saker ställde sig snabbt i vägen för Coco efter att pilotavsnittet spelats in.

Dels visade det sig att producenterna underskattat styrkan i sitt eget koncept. Att basera en hel serie på kvinnor över femtio och deras inbördes relationer var något som aldrig gjorts tidigare. Äldre kvinnor var en fullständigt underrepresenterad grupp på amerikansk tv och nu låta dem synas, vara roliga och prata om vågade saker som sex var nytt och sensationellt. Det enda en man kunde göra var att skymma sikten och förstöra dynamiken pantertanterna emellan.

Dels hade man underskattat rollfiguren Sophia, Dorothys gamla sicilianska mamma som inte liknade någon annan. En stroke hade suddat ut hennes förmåga att censurera sig själv varpå den ena bitska sanningen efter den andra trillade ur munnen på henne på ett sätt publiken älskade.

Från början skulle Sophia bara ha dykt upp i korta gästspel då och då, men efter att ha sett studiopublikens reaktioner på pilotavsnittet tänkte man raskt om. Mer fokus skulle läggas på kvinnornas samspel och Sophia skulle flytta in i huset permanent. Flera scener till piloten gjordes om: nu fick Sophia kockens repliker och Cocos roll blev betydligt mindre än den ursprungligen varit.

Screenshot ur pilotavsnittet

Redan i andra avsnittet var Coco bortplockad, undanstädad, som uppslukad av jorden. Synd på en av allt att döma älskvärd karaktär och en sympatisk skådespelare.

Men självklart var det rätt beslut. The Golden Girls framstår idag ännu idag som rätt revolutionerande i sin syn på kvinnor, relationer och sex. Är det någon tv-serie som passerar Bechdeltestet med råge är det den.

Och även om arma Coco snabbt förpassades ur handlingen så rådde det ingen brist på andra HBTQ-karaktärer: Dorothys väninna var lesbisk, hennes bror transvestit och Blanches bror gifte sig med en man efter sin skilsmässa.

Pantertanter sändes i sju säsonger och låg stadigt bland de mest sedda serierna nästa hela den tiden. 1992 tyckte Bea Arthur att man gjort det man kunde av konceptet och rollfigurerna och bestämde sig för att hoppa av.The Golden Girls - pilotavsnittet

No comments:

Post a Comment