Frank Schöbel spelade inte bara huvudrollen i
Heisser Sommer, han utvecklades snabbt till den allra klarast lysande stjärnan på den östtyska schlagerhimlen. Han var vacker och stjärnögd, hans röst var stark och distinkt, han var charmig och rolig och lätt att tycka om.
Hela nationens mjukiskille, vilket var lite speciellt med tanke på att nationen ifråga knappast favoriserade något mjukt mansideal till vardags.
1971 spelade han dessutom in en sång som blivit hans i särklass mest kända och älskade och som skiljer sig betänkligt från nästan alla vanliga schlagerlåtar.
Vid den här tiden började den progressiva rocken växa sig allt starkare med sina långa, intrikata kompositioner, gärna kryddade med oväntade och avancerade taktarter, gärna dekorerade med svåra, djupsinniga texter.
Progressiv rock skulle snart bli stapelvara i Östtyskland där alla professionella musiker hade långa musikaliska utbildningar bakom sig och gissningsvis lätt blev lite uttråkade av att spela för enkla låtar.
"Wie ein Stern" skulle kunna beskrivas som en progressiv schlager - en låt som i allt väsentligt låter som en schlager men som ändå fullständigt spränger alla genrens tänkbara gränser och normer.
En vanlig schlager är inte sällan kortare än tre minuter. Den är kort och koncis och rakt på sak: en enkel vers följs av en slagkraftig refräng som efter tre-fyra upprepningar sitter som en smäck - gärna med en tonartshöjning som extra specialeffekt på slutet.
"Wie ein Stern" börjar med en mjuk och melodisk vers som snabbt ger plats åt en bombastisk refräng som alla kan sjunga med i, så långt är inget nytt under solen. Däremot vrider kompositören om näsan på publiken genom att kasta in hetsigt blås och helt plötsligt tror man att låten är slut.
Efter ett par sekunders tystnad letar sig en försiktig musikslinga fram, melankolisk och vädjande, innan solisten, kören och blåset återförenas i vad som slutligen visar sig vara hela sångens övergripande tema.
Snyggt, oväntat och utan någon brådska alls. Den mest spridda versionen är mer än sex minuter lång, något som skulle varit otänkbart i den västtyska schlagerfabriken där alla låtar följde en hårt standardiserad mall som antogs passa väl med televisionens, radions och publikens kommersiella önskemål.
Ändå slog "Wie ein Stern" på båda sidor av muren. I öst sålde statliga skivbolaget Amiga 400.000 exemplar av singeln och när Philips släppte samma skiva i väst blev Frank Schöbel den första östtyska artist som bjöds in till tv-program i Förbundsrepubliken.
|
Copyright: Philips / Bild från discogs.com |
Frank Schöbel lyckades behålla sin stjärnstatus och var en älskad mångsysslare som dessutom är känd för legendariska barn- och julskivor. När fotbolls-VM avgjordes i Västtyskland 1974 vandrade den fotbollstokige Schöbel in som del av DDR:s landslag, även om han sedan inte spelade med i några matcher.
Än idag är han ett av de största namnen i landets östra delar där han fortfarande ger ut skivor och turnerar, ibland i sällskap med sin första fru Chris Doerk.
Även "Wie ein Stern" har fått ett långt liv och kan bland annat höras på i bakgrunden av filmer som
"Coming Out" och
"De andras liv".